Önéletrajz


Rapcsányi Fruzsina vagyok. Kőszegen élek, az ország legszebb városában. Állatkereskedésben és állateledel boltban dolgoztam. Nekem a családot a férjem és 2 gyermekem mellet öt kutyusom és a cicám jelentik.

A kutyás világba már kisgyerekként belecsöppentem. 2 testvéremmel könyörögtünk egy kiskutyáért. Megkaptuk... Csodaszép Németjuhász kutyus érkezett a családunkba. Lilinek neveztünk el. Az eleven kiskutyával hamar meggyűlt a gondunk. Mikor megrágta a konyha asztalt is, tudtuk, kutyasulit kell keresnünk. Hagyományos rendszerű iskolába kerültünk. Akkoriban nem volt más lehetőség. Édesapám kitanulta a szakma csínját-bínját, majd megalapította saját iskoláját, mely 2002 óta nagy létszámmal üzemel. Apukám mellett tanultam ki a kutyás világ nagy részét. Fontosnak tartottam, hogy még több tudást szívjak magamba, és elvégeztem egy kutyakiképzői tanfolyamot a Tükör módszer szellemiségében. A Tükör módszerrel teljes mértékben tudok azonosulni. Fontos, hogy nem egyenkutyákat akar/akarunk gyártani. A gazdi problémájára szeretnénk megoldást találni, melyre széles skálából tudunk válogatni. Mindenkit oda juttatunk el, ahová szeretné. Fontos a következetes nevelés és a jó kötődés kialakítása, valamint, hogy megtanuljuk kutyánkat kutyaként kezelni. Kedvenc mondatom: "Szeresd gyermekként, de kezeld kutyaként!" Minden benne van! Csak pozitív megerősítéssel tanítunk, ami számomra szintén fontos. A módszer sokrétűsége a nagyon extrém esetekre is megoldást adhat. A tanfolyam elvégzése után számos szemináriumon, előadáson is részt vettem. Először megfigyelőként, majd segítőként tanultam tovább a szakmát. Mikor már megértem a feladatra, megkaptam az első önálló csoportom, ahol én voltam az oktató. Mennyországban éreztem magam. Nagy büszkeséggel töltött el, ahogy a segítségemmel fejlődtek a kutya-gazda párosok. Csodás embereket ismertem meg, és remek élményekben volt részem, melyeket életem végéig a szívemben őrzök. Jöttek nagyon optimum kutyusok és gazdik, de találkoztam elég komplikált esetekkel is. Ekkor az én életembe is érkezett egy nagyon problémás kutyus. A helyi állatvédők hívtak fel minket, hogy segítsünk egy nagyon agresszív Stafford kutyussal. Ha nem tudunk segíteni... nincs biztos jövője. Demo kutyámmal akkor ismerkedtem meg. Általa felfedeztem a kutyakommunikáció minden szegmensét. Nem volt könnyű utazás, de sikerült nyerni. Azóta boldogok vagyunk együtt. Velem maradt. Rájöttem, ha nem vagyok neki, akkor visszaáll minden rossz szokás. Én jelentettem számára a biztos pontot, amire nagy szüksége volt. No de a kutyáimról mesélek még! Közel 10 évig oktatóként tevékenykedtem a Kutyapark Egyesület Szombathely Kutyaiskolában. Kutyasulis tevékenységem mellett 2015-ban belecsöppentem az állatasszisztál terápia világába is. Barnabással a labradorommal, akit kifejezetten erre a célra választottam, űzzük ezt a tevékenységet. Volt egy kis szünetünk gyermekeim születése miatt, de 2019-ben újra nekivágtunk a munkának. Zalai Kutyabarát Egyesület zászlaja alatt tevékenykedünk.

Fontosnak tartom a folyamatos fejlődést és tanulást. Képzem magam tovább, hogy minél naprakészebb kutyakiképzési irányelvek alapján tudjak segíteni másoknak, melyet a hívatásomnak érzek!


Rapcsányi Tamás

Feltöltés alatt...